Camera’s op WFO maken een veilig bedrijvenpark nog veiliger

21 oktober 2020

ZWAAGDIJK-OOST – De wens stond al langer op het lijstje; cameratoezicht op bedrijvenpark WFO. Maandag 19 oktober werden de camera’s na een het plaatsen van een bord ‘cameratoezicht’ door wethouder Harry Nederpelt officieel ‘aangezet’. Daarmee wordt een volgende stap gezet naar een toekomstbestendig bedrijvenpark WFO; een aantrekkelijk en veilig terrein om te ondernemen.

Eigenlijk is het terrein al heel veilig. De wens voor cameratoezicht kwam niet voort uit veel inbraken op het terrein. Sinds de camera’s in het voorjaar actief zijn, is er slechts één keer gevraagd om opgenomen beelden na een inbraak in een bedrijfspand. Het cameratoezicht, aangevuld met de al aanwezige surveillance, moet het terrein behouden voor ondermijning; zoals de aanwezigheid van hennepkwekerijen, drugslabs en illegale handel. De duidelijk zichtbare camera’s en het onthulde bordje ‘cameratoezicht’ heeft hierdoor ook een preventieve werking.
De camerabeveiliging is mede gerealiseerd door het Ondernemersfonds Medemblik.

Kentekenregistratie

Naast de camera bij het fietspad vanaf De Zwaagdijk staat er ook een camera op de Zaadmarkt recht tegenover de rotonde bij de ingang van WFO-West, het terrein waarop onder andere Action en Rabobank zijn gevestigd. De camera’s zijn 24 uur per dag actief, maar worden niet actief uitgekeken. Wel verzamelen de camera’s de kentekens van alle auto’s die het terrein oprijden. Deze kentekens worden realtime vergeleken met een lijst van door politie en justitie gesignaleerd staande kentekens. De beelden worden in verband met de privacy na zeven dagen verwijderd.

Veiligheid

Voorzitter Rob Koomen van Bedrijvenpark WFO is blij met de camera’s. “Eigenlijk was het moeilijk om de camera’s te krijgen, omdat het hier best wel veilig is. Maar dat willen we ook zo houden en daarom zijn we bij met deze camera’s. Na een lange voorbereiding kregen we akkoord van de veiligheidsdriehoek, (Burgemeester, officier van justitie en de Commissaris van de Koning) voor het plaatsen van de camera. Blij dat deze er nu zijn en ook hun werk goed doen.”

Gemeente

Wethouder Harry Nederpelt van de gemeente Medemblik onderschrijft deze veiligheidsgedachte. “Met het realiseren van dit soort initiatieven laat Parkmanagement zien dat ze de zaken goed voor elkaar willen hebben. Wij hebben ze dan ook hoog in het vaandel. Een nóg veiliger bedrijventerrein maakt het simpelweg nog interessanter voor ondernemers om zich te vestigen. Door ondermijning minder ruimte te geven bieden we onze ondernemers iets extra’s, en dat kunnen ze in deze tijd best gebruiken.”

Preventief

Pieter Veeter, directeur van Parkmanagement Medemblik kent de positieve uitwerking van cameratoezicht. “Uit cijfers van andere bedrijventerreinen zien we dat in 4 tot 5 jaar tijd de criminaliteit op het terrein met 90% afneemt.” Sinds een paar jaar is ondermijning een van de topprioriteiten bij de politie. “Na de vondst van een hennepkwekerij kan de politie nu terugkijken naar mogelijke verdachte kentekens op basis van tijd en frequentie.”

De camera’s hebben ook een preventieve werking. Veeter: “Ook criminelen weten dat er cameratoezicht is en vinden zo’n terrein dan minder interessant.” Hoe een bedrijventerrein nog veiliger gemaakt kan worden? “Ik denk dat het niet lang meer zal duren voordat drones hiervoor ingezet gaan worden.”