De Duurzaam Ondernemen Awards 2022

24 november 2022

Het is 2x prijs in Medemblik

Niet iedereen is slachtoffer is van de huidige energiecrisis. Sjors Wagenaar uit Zwaagdijk-Oost timmert aardig aan de weg met zijn warmtepompinstallaties voor verwarmen, koelen en ontvochtigen in de glastuinbouw. Hij won er de Innovatie Award 2022 van gemeente Medemblik mee.

Daarmee heeft Wagenaar Refrigiration meteen een primeur. Voor het eerst is de Innovatie Award onderdeel van de Duurzaam Ondernemen Award verkiezing van de gemeente, bedoeld om extra te onderstrepen hoe belangrijk vernieuwing is in het streven naar een duurzamere toekomst. Sjors: “Ik ben trots om hier te staan. Dankzij de gestegen aandacht voor alternatieve energie zitten we met ons bedrijfje in een goede flow.”

Een gasloze kas

Naast deze nieuwe prijs is veel bij het oude gebleven. De Duurzaam Ondernemen Awards worden zoals altijd uitgereikt op de Dag van de Ondernemer tijdens de ondernemersborrel van de OFM. “Nu al voor de 11e keer”, aldus wethouder Harry Nederpelt, die in MED Trattoria in Medemblik de prijsuitreiking inleidt.

De Duurzaam Ondernemen Award zelf staat in het teken van het bedrijf in de gemeente dat dit jaar het meeste gas bespaard heeft. Ook in deze categorie zijn er drie kanshebbers. Uiteindelijk wordt tulpenbroeierij/kwekerij Rainbow Colors uit Andijk uitgeroepen tot winnaar. Dankzij een WKO-installatie (warmte/koude opslag) is de temperatuurbeheersing in de kas tegenwoordig volledig gasloos. Zonnepannelen zorgen voor de stroomvoorziening.

Onvermoeibare motivator

Eigenaar Bas Karsten: “Wat wij aan – duurzame – technologie in huis halen, is een permanente zoektocht. Als iets er niet is, dan maken we het.” Het is deze gedrevenheid die de jury op prijs stelde. ‘We belonen hiermee niet alleen de prestatie van Rainbow Colors zelf, maar ook de energie van Bas Karsten om als onvermoeibare motivator andere ondernemers tot verduurzaming aan te sporen.’

Op de foto Sjors Wagenaar en Bas Karsten samen met Harry Nederpelt.

De genomineerden voor de Duurzaam Ondernemen Award waren:

  • Rainbow Colors (winnaar)
  • Oorlogsmuseum Medemblik
  • SPAR Abbekerk

De genomineerden voor de Innovatie Award waren:

  • Wagenaar Refrigiration (winnaar)
  • Work Secure
  • Uitvinder Jan Piet de Boer

Kijk voor de kennismakingsvideo’s van de genomineerden op youtube.

Recente berichten

13 maart 2023

Subsidie energiekosten voor mkb-ondernemers

Verbruikt het soort werk in uw bedrijf veel energie? Dan komt uw bedrijf misschien in aanmerking ...

10 maart 2023

De weg vrijmaken voor waterstof in vrachtvervoer

Op dinsdag 7 maart ondertekenden de zeven Westfriese gemeenten en gemeente Hollands Kroon, de Westfriese Bedrijvengroep ...

3 maart 2023

Controle bedrijfspanden om criminaliteit tegen te gaan

De gemeente Medemblik heeft in samenwerking met de Politie, Omgevingsdienst en Douane op 28 februari een ...

6 februari 2023

Medemblik zoekt nieuwe burgemeester

Gemeente Medemblik is op zoek naar een nieuwe, vaste burgemeester. Voor de vacaturetekst van een passende ...

Bekijk alle nieuwsberichten