Drugslab aangetroffen in Medemblik

23 oktober 2023

Op dinsdag 17 oktober controleerden de politie en gemeente een bedrijfspand aan de Nijverheidsweg in Medemblik. Er werd een drugslab aangetroffen. De 57-jarige man uit Purmerend die zich in het pand bevond, werd aangehouden. Hij wordt verdacht van mogelijke betrokkenheid bij deze zaak. De burgemeester zet juridische stappen om het pand op korte termijn te kunnen sluiten.

Dinsdag aan het einde van de middag controleerden politie en gemeenteambtenaren een bedrijfspand aan de Nijverheidsweg. In de ruimte hing een doordringende, chemische lucht en waren chemicaliën opgeslagen. Tijdens een doorzoeking troffen politie en gemeente een ingerichte cocaïnewasserij(*) en -drogerij. De recherche doet verder onderzoek naar het lab. De 57-jarige verdachte zit vast en wordt verhoord. Op een later moment zal het lab ontmanteld worden door het team Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO).

Ondermijning

Burgemeester Michiel Pijl: “We streven met onze partners naar een veilige leef- en werkomgeving in Medemblik. Deze vondst is weer een duidelijke vorm van ondermijning. Het bestrijden hiervan staat hoog op de agenda, dus we treden hier hard tegen op.”

Tips

Heeft u informatie of tips die ons kunnen helpen bij dit onderzoek? Of heeft u in de omgeving van de Nijverheidsweg in Medemblik iets gezien dat u is opgevallen? Bel dan 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 / www.meldmisdaadanoniem.nl.

Vermoedt u een drugslab?

Drugslabs kunnen zich overal bevinden: op het platteland of in de grote stad, in boerenschuren, woonhuizen, garageboxen of in flatgebouwen. Tekenen dat er zich een drugslab bevindt, zijn bijvoorbeeld de aanwezigheid van een sterke synthetische geur (anijsachtig of chemisch prikkelend, zurig of aceton). Ook zijn in het betreffende gebouw vaak kieren en/of ramen afgekit met purschuim. Tevens kunnen de ramen beslagen zijn, afgeplakt of bedekt; de gordijnen gaan bijvoorbeeld nooit open.
Heeft u het vermoeden van een drugslab? Bel dan de politie via 112. Anoniem melden kan via 0800-7000. Meer informatie over hoe te handelen bij het aantreffen van een drugslab vindt u hier.

Vreemd verhaal

Ook bij de gemeente kunnen inwoners vermoedens of signalen van fraude, illegale bewoning of andere vreemde zaken melden. Maakt u iets mee waar u een onderbuikgevoel aan overhoudt of herkent u een vreemd verhaal? Meld dit dan via vreemdverhaal@medemblik.nl.

(*) In een cocaïnewasserij wordt cocaïne uit dragermateriaal, zoals bijvoorbeeld uit kleding of shampoo, gehaald.