Genomineerd voor Duurzaam Ondernemer Award – De Toekomstgroep

8 november 2021

Mensen door de bomen duurzaamheid laten zien

Gemeente Medemblik reikt dit jaar de Duurzaam Ondernemer Award uit aan het bouwbedrijf dat werk maakt van het duurzaam renoveren van woningen en bedrijfspanden. In de aanloop naar de uitverkiezing op 19 november stellen ze de genomineerden voor. De ToekomstGroep uit Andijk is de derde en laatste kandidaat.

“Ik geloof in people, planet, profit”, zegt directeur Jan Piet Konijn van de ToekomstGroep. Dit bouwbedrijf neemt haar naam serieus. Want als je gaat voor de toekomst, ga je voor duurzaamheid. Niet alleen omdat het bijdraagt aan het behoud van de planeet, het is ook bedrijfsmatig slim.

8.500. Jan Piet Konijn is trots op het getal. Het staat voor het aantal woningen dat de ToekomsGroep afgelopen jaren verduurzaamd heeft in opdracht van met name woningcorporaties en projectontwikkelaars. “Ik durf te zeggen dat we ons als middelgroot bouwbedrijf met een kleine 300 vaste medewerkers hierin onderscheiden in Nederland.” Duurzaamheid is ‘hot’ in de woning(ver)bouw. Alleen weten volgens Jan Piet veel bewoners niet waar ze moeten beginnen. “Ze zien door de bomen het bos niet meer. Wij helpen ze om de juiste keuzes te maken.”

Eerst isoleren

Een voorbeeld: bij verduurzaming fixeren mensen zich vaak meteen op de technische installaties. Maar verstandiger is het volgens Jan Piet om eerst je woning te isoleren, hetzij van buiten, hetzij van binnen. “Daar kunnen we in adviseren. Als je dat voor elkaar hebt, kun je ook dikwijls met een kleinere installatie toe.”

De ToekomstGroep past duurzame maatregelen toe waarvan je geen spijt krijgt. Andere voorbeelden naast woningisolatie zijn zonnepanelen, nieuwe kozijnen met extra isolerend glas en mechanische ventilatie. Maar het schuwt de uitdagendere ingrepen ook niet. “Bij een serie woningen constateerden we dat de kruipruimtes veel koude in de woning afgaven door de aanwezigheid van grondwater. We hebben toen op een vernuftige manier een drainagebuis onder de woningen aangelegd. Probleem opgelost. Het leverde direct meer comfort op in de woning.”

Gebruikt toilet

Ook is Jan Piet Konijn vurig pleitbezorger van het hergebruik van materialen. “Steeds vaker demonteren we sanitair in sloopwoningen, maken het schoon en plaatsen het in andere, te renoveren woningen. Er komt zoveel bruikbaar materiaal vrij bij sloop en renovaties. Denk ook aan hout, metaal en kunststof. Het zou mooi zijn als de oorspronkelijke fabrikanten die reststromen terugnemen en weer omzetten naar nieuwe producten. Ik blijf bij hen daarop hameren.”

Recente berichten

11 maart 2024

Subsidie mogelijk voor goede ideeën

Op donderdag 21 maart is de eerste informatiebijeenkomst over LEADER Westfriesland. LEADER is een Europees programma ...

12 februari 2024

Aanslag gemeentebelasting binnenkort 'op de mat'

Vanaf 15 februari worden de belastingaanslagen en WOZ-beschikkingen verzonden. Je krijgt bericht per post of via ...

1 februari 2024

Binnen kijken bij bedrijven van 16 t/m 24 maart 2024

Bezoekers kunnen nu aanmelden op KBBBD.nl In de week van 16 t/m 24 maart 2024 zijn ...

28 november 2023

Sluiting pand aan het Aambeeld in Medemblik

Op zaterdag 18 november 2023 heeft burgemeester Pijl opnieuw een pand gesloten in Medemblik op grond ...

Bekijk alle nieuwsberichten