Genomineerd voor Duurzaam Ondernemer Award – ThermoChips

22 oktober 2021

Chips die je een warm gevoel geven

Gemeente Medemblik reikt dit jaar de Duurzaam Ondernemer Award uit aan het bouwbedrijf dat werk maakt van het duurzaam renoveren van woningen en bedrijfspanden. In de aanloop naar de uitverkiezing op 19 november stellen ze de genomineerden voor. Deze keer Johan Mol van ThermoChips uit Medemblik.

Bij woningisolatie denk je vaak aan gevel- en dakisolatie. Maar veel kou dringt ook via de vloer je huis binnen. Daar valt iets aan te doen met de ‘oudste isolatietechniek ter wereld’. Dan moet je wel een kruipruimte hebben.

Een kruipruimte is een vloek en een zegen tegelijk. Een zegen omdat je makkelijk bij (defect) leidingwerk kunt komen, mocht dat nodig zijn. Een vloek omdat onder de vloer de botsing van koude bodemlucht en warme begane grondlucht zorgt voor condensvorming en daarmee voor een ideaal klimaat voor allerlei ongedierte.

Simpel procedé

Johan Mol is ongediertebestrijder en zag met eigen ogen hoe ratten, slakken en schimmels gedijen in deze vochtige omstandigheden. Zo’n tien jaar geleden kwam hij in aanraking met een oplossing, die niet alleen het ongedierteprobleem aanpakte, maar bewoners ook warmere voeten kon bezorgen: thermochips.

“Dat zijn stukjes polystyreen die je in een laag van minimaal 30 centimeter in de kruipruimte legt. Het creëert een deken van stilstaande lucht waardoor de kou ingekapseld blijft. In feite is het de oudste isolatietechniek ter wereld”, vertelt Johan Mol.

Prettiger leefklimaat

Mol onderkende de potentie van de thermochips en maakte er een tweede bedrijf van. Vanuit Medemblik bestrijkt hij met ThermoChips Noord-Holland, Zuid-Holland en de Flevopolder. “Het is een simpel procedé. Met een slang blaas je de thermochips de kruipruimte in. Er moet alleen genoeg manoeuvreerruimte zijn om de slang te kunnen begeleiden.”

Met kruipruimte isolatie krijg je een prettiger leefklimaat in huis. De lucht is minder vochtig en de temperatuur neemt algauw met 1,5 graden Celsius toe. “Je kunt het perfect combineren met laagtemperatuur verwarming. Goed voor het milieu en de portemonnee. Daarnaast gaan de chips een leven lang mee en zijn ze recyclebaar.”

Ideale afwisseling

ThermoChips surft mee op de groeiende belangstelling voor woningisolatie. Vorig jaar voorzag het gemiddeld 50 woningen van kruipruimte isolatie, dit jaar verwacht Johan op 80 uit te komen. “Het speelt vooral in de herfst- en wintermaanden, als mensen de kou wat meer voelen. In de zomertijd ben ik druk met de ongediertebestrijding. Het is een mooie afwisseling.”

Recente berichten

29 april 2024

Help levens redden door AED's aan te melden

Het platform HartslagNu speelt een belangrijke rol bij het mobiliseren van burgerhulpverleners en het coördineren van snelle hulp ...

29 april 2024

A.C. de Graafweg deels afgesloten

Van donderdag 9 mei 19:00 uur tot en met maandag 13 mei is het gedeelte tussen ...

2 april 2024

Gemeente steunt gezamenlijke ondernemers

Nieuwe overeenkomst gemeente en Stichting Ondernemersfonds Medemblik   Stichting Ondernemersfonds Medemblik (SOM) en gemeente Medemblik hebben ...

11 maart 2024

Subsidie mogelijk voor goede ideeën

Op donderdag 21 maart is de eerste informatiebijeenkomst over LEADER Westfriesland. LEADER is een Europees programma ...

Bekijk alle nieuwsberichten