Genomineerd voor Duurzaam Ondernemer Award – ThermoChips

22 oktober 2021

Chips die je een warm gevoel geven

Gemeente Medemblik reikt dit jaar de Duurzaam Ondernemer Award uit aan het bouwbedrijf dat werk maakt van het duurzaam renoveren van woningen en bedrijfspanden. In de aanloop naar de uitverkiezing op 19 november stellen ze de genomineerden voor. Deze keer Johan Mol van ThermoChips uit Medemblik.

Bij woningisolatie denk je vaak aan gevel- en dakisolatie. Maar veel kou dringt ook via de vloer je huis binnen. Daar valt iets aan te doen met de ‘oudste isolatietechniek ter wereld’. Dan moet je wel een kruipruimte hebben.

Een kruipruimte is een vloek en een zegen tegelijk. Een zegen omdat je makkelijk bij (defect) leidingwerk kunt komen, mocht dat nodig zijn. Een vloek omdat onder de vloer de botsing van koude bodemlucht en warme begane grondlucht zorgt voor condensvorming en daarmee voor een ideaal klimaat voor allerlei ongedierte.

Simpel procedé

Johan Mol is ongediertebestrijder en zag met eigen ogen hoe ratten, slakken en schimmels gedijen in deze vochtige omstandigheden. Zo’n tien jaar geleden kwam hij in aanraking met een oplossing, die niet alleen het ongedierteprobleem aanpakte, maar bewoners ook warmere voeten kon bezorgen: thermochips.

“Dat zijn stukjes polystyreen die je in een laag van minimaal 30 centimeter in de kruipruimte legt. Het creëert een deken van stilstaande lucht waardoor de kou ingekapseld blijft. In feite is het de oudste isolatietechniek ter wereld”, vertelt Johan Mol.

Prettiger leefklimaat

Mol onderkende de potentie van de thermochips en maakte er een tweede bedrijf van. Vanuit Medemblik bestrijkt hij met ThermoChips Noord-Holland, Zuid-Holland en de Flevopolder. “Het is een simpel procedé. Met een slang blaas je de thermochips de kruipruimte in. Er moet alleen genoeg manoeuvreerruimte zijn om de slang te kunnen begeleiden.”

Met kruipruimte isolatie krijg je een prettiger leefklimaat in huis. De lucht is minder vochtig en de temperatuur neemt algauw met 1,5 graden Celsius toe. “Je kunt het perfect combineren met laagtemperatuur verwarming. Goed voor het milieu en de portemonnee. Daarnaast gaan de chips een leven lang mee en zijn ze recyclebaar.”

Ideale afwisseling

ThermoChips surft mee op de groeiende belangstelling voor woningisolatie. Vorig jaar voorzag het gemiddeld 50 woningen van kruipruimte isolatie, dit jaar verwacht Johan op 80 uit te komen. “Het speelt vooral in de herfst- en wintermaanden, als mensen de kou wat meer voelen. In de zomertijd ben ik druk met de ongediertebestrijding. Het is een mooie afwisseling.”

Recente berichten

6 december 2022

Provincie Noord-Holland opent nieuwe edities GO!-NH versnellingsprogramma voor duurzame ondernemers

Na tien succesvolle edities van de GO!-NH versnellingsprogramma’s is de inschrijving voor GO!-NH Growth en Accelerator ...

24 november 2022

De Duurzaam Ondernemen Awards 2022

Het is 2x prijs in Medemblik Niet iedereen is slachtoffer is van de huidige energiecrisis. Sjors ...

11 november 2022

Duurzaam Medemblik Award

Medemblik is trots op de duurzame ambities van vele ondernemers in de gemeente. Zo trots dat ...

13 oktober 2022

Grote wegafsluitingen A.C. de Graafweg (N241) in 2023 en 2024

Weggebruikers van de A.C. de Graafweg (N241) krijgen de komende 2 jaar te maken met grote ...

Bekijk alle nieuwsberichten