Ontwikkel een neus voor productielocaties drugs

9 mei 2022

Ondermijningstraining voor parkmanagers en gebiedsbeveiligers: Productielocaties Drugs

Het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPC) start per 20 mei 2022 in samenwerking met het platform Noord-Holland Samen Veilig (NHSV) een fysieke training op het gebied van productielocaties drugs. Deze training in herkenning en voorkoming is een uitbreiding op de bestaande ondermijningstraining van het RPC en is speciaal bedoeld voor parkmanagers en gebiedsbeveiligers uit de provincie Noord-Holland. Het doel: een veiliger en schoner bedrijventerrein of winkelgebied.

NHSV geeft regelmatig een training productielocaties drugs aan overheidspersoneel, zoals politie, boa’s en omgevingsdiensten. Nu wordt deze doelgroep door het RPC uitgebreid met parkmanagers en gebiedsbeveiligers van particuliere beveiligingsbedrijven in Noord-Holland. Gebiedsbeveiligers worden op meerdere onderdelen globaal opgeleid, deze toevoeging en verdieping op het gebied van het herkennen van productielocaties is een wezenlijke.

Een training in anders leren kijken en ruiken
Trainees leren aan de hand van waarneembare feiten, zoals geur, gedragingen en kenmerken aan pand en transport druglocaties opsporen. Op basis van praktijkvoorbeelden en tips en tricks wordt met elkaar de dialoog gevoerd en worden parkmanagers en beveiligers zich bewust van hoe ze met andere ogen kunnen kijken en daarbij andere manieren vinden om hun bedrijventerrein schoon en veilig houden. De training is gratis en geïnteresseerde parkmanagers en gebiedsbeveiligers kunnen zich vanaf 5 mei inschrijven via onderstaand emailadres.

Het accent van de training is gericht op preventie. Door samenwerking tussen ondernemers onderling en die met de beveiligers te bevorderen ontstaat meer inzicht en meer daadkracht. Juist een krachtige controle en cohesie onderling verkleinen de kans dat drugscriminelen zich (tijdelijk) vestigen op een bepaald bedrijventerrein. De praktijk leert echter dat hier nog een wereld te winnen valt. De signalen van een aanwezig drugslab of een hennepplantage worden, door gebrek aan kennis, te vaak nog niet herkend.

Het RPC geeft gratis online en fysieke trainingen die zowel individueel als collectief worden gevolgd. Dat laatste gebeurt onder meer door winkeliers- en ondernemersverenigingen. De online trainingen zijn landelijk beschikbaar voor ondernemers en winkeliers. Daarbij gaat het niet alleen om Ondermijning, maar ook Cybercrime en High Impact Crimes. Dat is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals straatroof, overvallen, zware mishandeling en inbraken. Alle RPC-trainingen zijn te vinden op RPCNH: Activiteiten