Uitnodiging Werksessie: klimaat adaptieve bedrijventerreinen gemeente Medemblik
30 september 2024
Werksessie klimaatadaptieve bedrijventerreinen gemeente Medemblik
Datum: 16 oktober 2024
Tijd: 19.30 uur tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Locatie: Gemeentehuis Medemblik, Dick Ketlaan 21, 1687 CD Wognum
Klimaatverandering treft ons allemaal. De gevolgen van een veranderend klimaat worden ook in Nederland steeds duidelijker. De berichten in de media stapelen zich op: nu eens wateroverlast, dan weer droogte of hitte. Echt vervelend wordt het als het niet alleen bij een bericht in de media blijft, maar zelf ook overlast ervaart. Dat kan uw bedrijfsvoering rechtstreeks raken.
Bedrijventerreinen zijn vaak sterk verhard. Dat brengt risico’s op wateroverlast door extreme neerslag met zich mee. En bij lang aanhoudende warmte kan hittestress ontstaan.
We willen in de toekomst allemaal comfortabel kunnen blijven werken, wonen en recreëren. Daarom is het belangrijk de omgeving weerbaar te maken tegen die extremen: klimaatadaptief inrichten dus. De gemeente spant zich hiervoor in, maar kan dat niet alleen. Een groot deel van de ruimte is namelijk particulier eigendom; zeker op bedrijventerreinen. Het is dus van belang dat we samen aan de slag gaan om de risico’s op wateroverlast en hittestress te verkleinen.
Graag halen we tijdens deze werksessie uw ervaringen en behoeften op met het oog op wateroverlast en hittestress. Welke problemen ervaart u? Hoe gaat u hiermee om? Ziet u oplossingen? Wat kunt u zelf doen en wat niet? Welke ondersteuning kan de gemeente Medemblik u bieden?
De werksessie bestaat uit een plenaire sessie in combinatie met kleinere focusgroepen. Focusgroepen zijn kleine, gerichte discussiegroepen waarin we dieper ingaan op specifieke onderwerpen. We denken dat dit een goede manier is om gedetailleerde behoeften en inzichten van u, als stakeholder, te verzamelen. Een focusgroep bestaat uit max. 8-10 deelnemers per groep; een facilitator begeleidt de groep tijdens het gesprek. Tijdens de sessie leggen we de behoeften en ideeën vast in verslaglegging.
Na afloop verwerken we de opgehaalde informatie en bieden we u gelegenheid om evt. correcties en aanvullingen te doen. Dat geldt ook voor afwezige stakeholders.
Uiteindelijk zijn we als gemeente geholpen als er een gedragen beeld van de problematiek is ontstaan, met inzicht in mogelijke oplossingsrichtingen, behoeften en verwachtingen van ondernemers en uw eigen aandeel in het klimaatadaptief handelen.
U kunt zich aanmelden door een reactie te sturen naar teun.maurix@bmc.nl. Vermeld u daarbij met hoeveel personen u komt.