Burgemeesters: ‘Westfriesland is geen hotspot voor drugscriminelen’
4 juni 2021
Drugsvoorbereiding in woningen of bedrijfsruimten is nu net zo strafbaar als drugsproductie of -handel. Dit is het gevolg van een nieuwe bevoegdheid in het Damoclesbeleid waardoor burgemeesters in Westfriesland drugspanden eerder kunnen sluiten. Het is een volgende stap in de aanpak én preventie van drugscriminaliteit, ondermijning en hennepteelt. ‘Onze regio is geen nieuwe hotspot voor drugscriminelen. Met dit extra instrument gaan we eerder en steviger ingrijpen’, aldus burgemeesters Jan Nieuwenburg en Frank Streng namens de regio.
Eerder sluiten
Burgemeesters in Westfriesland gaan woningen, bedrijfspanden en andere gebouwen die in verband worden gebracht met drugsproductie en -handel eerder sluiten. Het sluiten van panden is daardoor ook mogelijk als er nog geen drugs aanwezig zijn, maar wel spullen ter voorbereiding van drugsproductie of -handel. Het gaat bijvoorbeeld om chemicaliënopslag, kwekerijen, labs in aanbouw en growshops.
De burgemeesters van Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Opmeer en Stede Broec hebben hun Damoclesbeleid op dit punt gezamenlijk aangepast. De aanpassing wordt gesteund door het Openbaar Ministerie en de politie, basisteam Hoorn. Burgemeester Jan Nieuwenburg (Hoorn): ‘We willen niet alleen drugscriminaliteit aanpakken, maar ook ontmoedigen door een duidelijk signaal af te geven aan toekomstige drugskwekers of producenten. En dat signaal is duidelijk: doe het niet! Laat je niet verleiden in deze schimmige wereld. En als je er toch voor kiest, dan ben je strafbaar en sluiten we de woning of het pand.’
Gevolgen sluiting
Het sluitingsbeleid is steviger geworden. Gemeenten waarschuwen nog wel bij geringe hoeveelheden, maar gaan bij zwaardere overtredingen over tot steviger ingrijpen. Bij het aantreffen van drugs of spullen ter voorbereiding van drugsproductie in panden worden deze gesloten voor bepaalde tijd. Ook als die panden worden verhuurd of onderverhuurd. Sluitingen duren meestal 3, 6 of 12 maanden, afhankelijk van de omstandigheden. De maximale sluitingsduur voor bedrijfspanden is uitgebreid van 12 naar 24 maanden. Een sociale huurwoning gaat minimaal een maand dicht voordat het weer vrij komt voor verhuur. Bovendien mag die huurder vijf jaar lang niet huren bij de woningbouwcorporatie.
Veilig buitengebied
De regiogemeenten werken samen met politie en de woningcorporaties om (productie- en) drugslocaties tegen te gaan. Zowel in de aanpak als in de preventie. Drugscriminaliteit is onderdeel van een bredere preventieve ondermijningsaanpak binnen Westfriesland. Er is specifiek aandacht voor het voorkomen van ondermijnende criminaliteit in het buitengebied en op bedrijventerreinen.
Burgemeester Frank Streng (Medemblik): We moeten samen met inwoners en ondernemers aan ‘de voorkant’ van het probleem komen. Meldingen zijn daarom erg belangrijk voor ons om zorgvuldig onderzoek te kunnen doen naar die signalen. Wij investeren daarom in voorlichting waardoor de bereidheid om te melden groter wordt en gaan in gesprek met bedrijven in het buitengebied. We hebben iedereen nodig om weerstand te bieden tegen criminaliteit.
Ook binnen de Westfriese gemeentelijke organisaties wordt de weerbaarheid van medewerkers en het herkennen van en handelen bij signalen onderzocht.
Inwoners betrekken
Ook meldingen van inwoners zijn zeer waardevol in de aanpak voor een veilige buurt. Zij zijn immers de ogen en oren in de buurt. Onder andere door voorlichting worden inwoners bewust gemaakt van de gevaren van en wat te doen als ze die signaleren. Denk aan brandgevaar, stank- en geluidsoverlast en ongure figuren die in- en uitlopen, vreemde auto’s die op vreemde tijdstippen langsrijden. Melding durven doen is daarom heel belangrijk.