Duurzaam opkweken met Gitzels
13 november 2020
Ook dit jaar reikt Gemeente Medemblik de Duurzaam Ondernemen Award uit. In 2020 gaat de prijs naar de ondernemer die ondanks corona duurzaamheid hoog in het vaandel heeft gehouden. In de aanloop naar de uitverkiezing op 20 november stellen we de twee genomineerden voor. Deze keer Wiliam Gitzels van Plantenkwekerij Gitzels in Wervershoof.
Duurzaam opkweken
De glastuinbouw is aan allerlei milieuregels gebonden, maar William Gitzels heeft de duurzame lat nog een stukje hoger gelegd. Samen met collega-tuinders verwarmt hij zijn kassen met aardwarmte.
Gitzels is een landelijke speler in het leveren van jonge planten aan vollegrondsgroentetelers. Liefst 40% van alle koolsoorten in Nederland vindt zijn oorsprong bij dit Westfriese bedrijf. “Voor de verwarming van onze kassen gebruikten wij veel aardgas. Dat kan milieuvriendelijker, dachten we een paar jaar geleden”, aldus William Gitzels.
Met andere glastuinbouwers van Het Grootslag en ECW (Energie Combinatie Wieringermeer) werd een vooruitstrevend plan ontworpen: een warmtenetwerk, waarbij natuurlijke warmte diep uit de bodem wordt gehaald (geothermie). Begin 2019 was deze centrale een feit. “Daarnaast hebben we een aansluiting gemaakt op de biomassacentrale in Andijk voor extra warmtetoevoer.”
Bio-planten
Vooral de laatste vijf jaar is duurzaamheid onder de huid gaan zitten van William Gitzels. Zonnepanelen en zuinige LED-belichting? Check. De nieuwe plantenkas heeft een Groen Label certificaat. En Gitzels kweekt steeds meer planten op voor biologische telers. Dus zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. “Daar ben ik erg enthousiast over. Die technieken kunnen we ook gebruiken in de reguliere teelt.”