Genomineerd voor Duurzaam Ondernemer Award – Aannemingsbedrijf Wit Wognum

14 oktober 2021

‘Duurzaamheid is ook gebouwen een andere functie geven’

Gemeente Medemblik reikt dit jaar de Duurzaam Ondernemer Award uit aan het bouwbedrijf dat werk maakt van het duurzaam renoveren van woningen en bedrijfspanden. In de aanloop naar de uitverkiezing op 19 november stellen ze de genomineerden voor. Deze keer Sjors Wit van Aannemingsbedrijf Wit Wognum.

Al is Wit Wognum een familiebedrijf met een respectabele leeftijd van 110 jaar, het is altijd met zijn tijd meegegaan. Nu het behoud van een gezonde planeet steeds meer begint te leven in de samenleving, laat het zich van zijn groene kant zien. “We moeten ook denken aan het dierenleven bij verduurzaming in de bouw”, zegt mede-eigenaar Sjors Wit.

Wit Wognum wordt door woningcorporaties al geruime tijd ingeschakeld om het bestaande woningbezit te verduurzamen. Zonnepanelen, vloer- en gevelisolatie, energiezuinigere installaties, (drie)dubbel glas; het zijn de voor de hand liggende ingrepen. Maar bij de gevelisolatie is het tegelijkertijd mogelijk iets te betekenen voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen die zoeken naar een broedplek. Denk aan speciale ingangen onder het dak of nestkastjes in de gevel.

Sjors: “Ik vind het belangrijk dat ook hier aandacht voor is. Uiteindelijk is de keuze aan de bewoner. De één vindt het prachtig, de ander moet er niets van weten. Maar over de hele linie zie je dat er positiever over gedacht wordt.”

Een kerk met appartementen

Wit Wognum, vanaf het begin gevestigd in Wognum en sinds 2003 in een modern bedrijfspand aan het Westerspoor, is een allround bouwbedrijf. Van het plaatsen van een dakkapel voor een particulier tot het ontwikkelen van grote (woning)bouwprojecten, het heeft een brede staat van dienst opgebouwd.

Sjors: “Duurzaamheid is voor ons een rekbaar begrip. Ook het herbestemmen of hergebruiken van een bestaand pand is milieuvriendelijk. Je hebt minder afval en gebruikt minder grondstoffen. We gaan in 2022 een kerk in Wieringerwerf geschikt maken voor vijftien inpandige appartementen. Inclusief onder meer zonnepanelen en warmtepompen, zodat het geheel energieneutraal wordt. Dat is een leuke uitdaging voor onze medewerkers.”

Recyclebak

Tot slot betrekt Wit Wognum duurzaamheid ook op zichzelf. Sjors somt op: “We rijden deels elektrisch, hebben inmiddels ledverlichting en volgend jaar komen er zonnepanelen op ons dak. Daarnaast staan er bakken op ons terrein waarin we bouwmaterialen verzamelen die we kunnen recyclen.”

Recente berichten

6 december 2022

Provincie Noord-Holland opent nieuwe edities GO!-NH versnellingsprogramma voor duurzame ondernemers

Na tien succesvolle edities van de GO!-NH versnellingsprogramma’s is de inschrijving voor GO!-NH Growth en Accelerator ...

24 november 2022

De Duurzaam Ondernemen Awards 2022

Het is 2x prijs in Medemblik Niet iedereen is slachtoffer is van de huidige energiecrisis. Sjors ...

11 november 2022

Duurzaam Medemblik Award

Medemblik is trots op de duurzame ambities van vele ondernemers in de gemeente. Zo trots dat ...

13 oktober 2022

Grote wegafsluitingen A.C. de Graafweg (N241) in 2023 en 2024

Weggebruikers van de A.C. de Graafweg (N241) krijgen de komende 2 jaar te maken met grote ...

Bekijk alle nieuwsberichten